Vartiotornin näkemys ajattelusta

Jehovan todistajat sanovat, että heidän keskuudessaa jokainen saa ajatella vapaasti. Mutta ajattelemisen lähtökohdat lähtevät seuran kirjallisuudesta ja opeista.

ÄLÄ OLE KOVIN ITSEVARMA
Jehovan todistajille on opetettu, että itsevarmuus on järkevän ajattelun vaara... Jehovan todistajasta ei saa tulla "viisas omissa silmissään" tämä on täysin ymmärrettävää kun otetaan huomioon se, että tällöin henkilöä on vaikeampi hallita ja ohjailla.

VARO LIHALLISTA AJATTELUA
Jehovan todistajat lataavat tämän otsikon alle Filosofian, tieteen ja kaikki ne ajatukset jotka eivät ole sopusoinnussa heidän oppiensa kanssa. "Lihallista ajattelua" täytyy heidän mukaan karttaa koska tällaisten ajatusten takana on Saatana! Siis jäsenille uskotellaan tällaisten ajatusten olevan lähtöisin Saatanasta ja jokainen "lihallisesti ajatteleva" yksilö on tällöin Saatanan puolella, hänen ohjauksessaan. Tiede on todistajille kriittinen asia koska opiskelemalla ihminen oppii erittelemään ja käsittelemään oppimiaan asioita ja tällöin hän voi huomatakin uskovansa valheeseen. Siksi "lihallinen ajattelu" kielletään.

VARO IHMISTEN JUONITTELUJA
"Apostoli Paavali varoitti myös ’ihmisten juonittelusta’ (Efesolaisille 4:14). Hän kohtasi ”petollisia työntekijöitä”, jotka teeskentelivät esittävänsä totuuden mutta todellisuudessa vääristelivät sitä (2. Korinttilaisille 11:12–15). Päästäkseen tavoitteeseensa tuollaiset miehet saattavat turvautua vain itselleen edullisiin todisteisiin, tunteelliseen kielenkäyttöön, harhaanjohtaviin puolitotuuksiin, vilpilliseen vihjailuun ja jopa suoranaisiin valheisiin." (w03 15/7)

Syyttäessään toisia puolitotuuksista, valheista ja tunteellisesta kielenkäytöstä Vartiotorni seura unohtaa kätevästi oman toimintansa. Jokainen joka on tutkinut seuran menneisyyttä ja toimintaa sekä opetuksia on väistämättä havainnut Vartiotorniseuran itsensä harrastavan juuri sitä minkä se edellä lainatussa kirjoituksen osassa tuomitsee.
"Toimivatko propagandistien menetelmät? Toimivat. Paljolti niiden avulla on synnytetty etnistä ja uskonnollista vihaa vääristämällä ihmisten käsityksiä muista kansoista ja uskonnoista" (w03 15/7)

Mitä Vartiotorni seura sitten tekee? Lukemattomissa kirjoituksissaan se sanoo muita uskontoja "suureksi portoksi" ja monia muita iljettäviä termejä käyttäen mustamaalaa muiden uskontojen toimintaa.... "Jehovan todistajat ovat ainoa oikea uskonto" ajattelua voidaan tällätavoin vahvistaa rivijäsenten keskuudessa.. Eli vääristämällä jäseniensä näkemystä toisista uskonnoista.

KAIVA ESIIN JUMALAN TUNTEMUSTA
Vartiotorni seura opettaa, että ihminen voi ajatella järkevästi ainostaan siten, että hän tutkii Jumalan sanaa Raamattua. Tässä rivijäsenen on käytettävä vain seuran julkaisemaan kirjallisuutta eikä muiden tuottamaa kirjallisuutta saa edes vastaanottaa. Voimakkaiden tunteiden vallassa olevaa ihmistä kehotetaan toistuvasti nojautumaan seuran ohjeisiin koska tällaisten tunteiden vallassa oleva ihminen ei yksinkertaisesti -seuran johdon mielestä- voi tehdä järkeviä päätelmiä ilman ohjattua apua.
Vaikka olisi kuinka lujaan piintyneitä tapoja ja näkemyksiä ne pitäisi vaihtaa Raamatun näkemyksen ja Vartiotorniseuran näkemyksen mukaisiksi. Näin Vartiotorni asian sanoo:

"Älkäämme ajatelko, että me tiedämme aina parhaiten, vaan kuunnelkaamme nöyrästi viisaita neuvonantajia, jotka yrittävät auttaa meitä Raamatun välityksellä. Ja olkaamme tarvittaessa valmiit hylkäämään jopa lujaan piintyneet käsitykset, kun käy selväksi, että ne ovat virheellisiä."( w03 15/7)

Tässä vain muutama ajatus Vartiotorni seuran oman kirjoituksen pohjalta. Lyhyesti sanoisin kommentiksi että Seuran mukaan ihminen ajattelee järkevästi vain silloin kun hän tutkii seuran kirjallisuutta ja Jumalan sanaa Raamattua. Muista lähteistä saatava opastus on "lihallista ajattelua" siis Saatanasta peräisin olevaa.
Ja näin tavallinen rivijäsen pysyy tiukasti Seuran johdon alaisuudessa